5 Eylül 2007 Çarşamba

AutoCAD ile 3 Görünüş Çıkarma
AutoCad 2007’de denenmiştirÖrnek olarak bir 3D parça tasarladım. Bunun üç görünüşünü çıkaracağız.
View araç çubuğunu açın. Bu araç çubuğunda işaretli butonları kullanacağız
Ön görünüş için ÖN(Front) butonunu tıklayın. FLATSHOT komutunu verin ya da DASHBOARD’da aşağıdaki işaretli butonu tıklayın. Dashboard’ı açmak için menüden Tools/Palettes/Dashboard tıklayın.

Bu komut 3D nesnesin o anki düzlemdeki 2D görünüşünü bir blok olarak oluşturur
Üstte resimde görüldüğü gibi Insert new block yeni bir blok oluşturulacağını, Show Görünmez köşelerin gösterileceğini ve Linetype ise hangi çizgi tipi ile gösterileceğini belirtir. Çizgi tipi olarak Kesik çizgi seçtim(doğrusu bu çünkü). Listede yoksa listeden Other tıklayın, Load tıklayın, Kesik çizgiyi seçin, OK tıklayın, Kesik çizgiyi seçip OK tıklayın. Create tıklayın.Ekranda ÖN GÖRÜNÜŞ belirecek çizim alanında bir yeri tıklayın ve komuttan çıkana kadar entere basınRENAME komutu ile bu yeni oluşan blok adını ON_GORUNUS olarak değiştirin.
Bu görünüş artık blok listesine eklendiği için çizim alanından görünüşü silebilirsinizAynı yöntemi uygulayarak ÜST ve SAĞ görünüşleri elde edin. Hatta isterseniz İzometrik düzlemin görünüşünü de çıkarabilirsiniz. İzometrik görünüş elde ederken görünmez çizgileri göstermemek için Flatshot penceresinde Show seçeneğini iptal edin.View araç çubuğunda ilk butonu tıklayarak Üst görünüm düzlemine geçin.INSERT (Kısaca I) komutunu verin. Eklenecek blok ismini seçip OK tıklayın.
Sırasıyla blokları boş bir yere teknik resim kurallarına uygun bir şekilde yerleştirin. Aşağıdaki görüntüde izometrik perspektif görünümü 2 şekilde verdim. İsterseniz bunları kağıt düzlemine(layout) de aktarabilirsiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yapı detayı için önemli bir çalışma